De Griekse premier Alexis Tsipras lijkt fors tegemoet te komen aan de eisen van de schuldeisers. Op eerdere punten zoals de btw op eilanden en de pensioenleeftijd wil de Griekse overheid maatregelen invoeren zoals de trojka eerder voorstelde.

Btw

Dit blijkt uit het gelekte voorstel dat de Financial Times in handen heeft. Er komen 3 btw-tarieven (23, 13 en 6 procent). Hotels komen onder het hoge tarief te vallen. De uitzonderingspositie die de toeristische eilanden genieten wordt gefaseerd afgeschaft tot en met eind 2016. De populairste eilanden met de hoogste inkomens zijn het eerst aan de beurt.

Als eind 2016 blijkt dat de Griekse overheid genoeg andere bronnen van inkomsten kan vinden worden de plannen opnieuw geëvalueerd in samenwerking met de schuldeisers.

Andere belastingmaatregelen

De mogelijkheden om inkomensbelasting  te ontwijken moeten worden aangepakt, onder andere door minder mensen aan te wijzen als agrariër. De fiscale voordelen die boeren nu genieten moeten ook tegen 2017 worden afgebouwd.

Het aanpassen van de vastgoedbelasting om het inkomen uit deze belasting te houden op 2,65 miljard euro in 2015 en 2016. Ook speciale fiscale voordelen voor de scheepvaart worden afgeschaft.

Andere maatregelen:

  • Het verlagen van de defensieuitgaven met 100 miljoen euro in 2015 en 200 miljoen euro in 2016.
  • Verhoging van de vennootschapsbelasting van 26 procent naar 28 procent.
  • Introduceren van een belasting op televisiereclames.
  • Inkomsten genereren uit de veiling van 4G- en 5G-licenties.

Indien er nog niet genoeg inkomsten zijn wil de Griekse overheid de belastingen op huurinkomsten verhogen. Dit moet 200 miljoen euro kunnen opleveren. Ook kan de vennootschapsbelasting nog eens worden verhoogd van 28 naar 29 procent. Dit moet eventueel nog eens 130 miljoen euro opleveren.

Pensioen

Het pensioenbeleid was één van de belangrijkste struikelblokken voor het bereiken van een akkoord tussen de schuldeisers en de Grieken. In het Griekse voorstel wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 in 2022 en een solidariteitssubsidie voor arme gepensioneerd uit gefaseerd tot en met eind 2019.

Privatiseringen

De Griekse overheid zegt toe een reeks staatsbedrijven te gaan privatiseren. De overheid heeft hotels, vliegvelden, havens en energiebedrijven in bezit.  Binnen afzienbare tijd moet voor een groot deel van deze bedrijven een plan klaarliggen om ze te verkopen. Zo moet tegen oktober 2015 duidelijk zijn wanneer investeerders kunnen bieden voor de haven van Pireaus, Thessaloniki en Hellinikon.