Terwijl iedereen zich concentreert op Griekenland hebben Aziatische aandelenbeurzen hebben de grootste verliezen laten zien sinds de financiële crisis. Oorzaak is de crash van Chinese beurzen.

Terwijl iedereen zich concentreert op Griekenland, hebben Aziatische aandelenbeurzen de grootste verliezen laten zien sinds de financiële crisis. Oorzaak is de crash van Chinese beurzen.

De handel in de aandelen van zo’n 1.249 bedrijven, ongeveer 43 procent van alle beursnoteringen in China, is stopgezet en de fondsen waar nog wel in wordt gehandeld, zetten hun daling ondertussen gewoon voort. Wat is er aan de hand in het land?

De aandelenindexen dalen al een tijdje. Naast de beurs in Hongkong zijn er nog handelsplatformen in Shanghai en Shenzhen. Deze indexen hebben sinds medio juni ruim 30 procent van hun waarde verloren. Opgeteld is er een beurswaarde van ongeveer 2,9 biljoen euro verloren gegaan, vergelijkbaar met de economie van een groot euroland en ongeveer vijftien keer de Griekse economie.

Nieuwe handelaren

Het is moeilijk om precies de vinger te leggen op de oorzaak, maar vaak wordt gewezen op de enorme stijging die de aandelen het afgelopen jaar doormaakten. De Shanghai Composite Index steeg 149 procent tot en met juni,  naar het hoogste punt in zeven jaar. De stijging was mede te danken aan particulieren die zich op de beurs begaven.

Volgens de Financial Times wordt 80 tot 90 procent van de transacties gedaan door particulieren. Veel van deze handelaren zijn nieuw op de markt. Alleen al in mei werden er twaalf miljoen nieuwe accounts geopend. Een groot gedeelte van deze particulieren zou de middelbare school niet hebben afgemaakt.

Ook de toename van beleggen met geleend geld stuwde de aandelenprijzen. Dit maakt de handel vooral gevoelig voor dalingen. Als de aandelen die de investeerders met geleend geld hebben gekocht dalen, moeten de beleggers ze verkopen om te voldoen aan hun verplichtingen. Dit versterkt de daling nog meer.

Chinese overheid

De Chinese overheid probeert de daling tot stilstand te brengen. Zo mogen beleggers minder lenen en probeert het institutionele investeerders, die voor meer stabiliteit moeten zorgen, zo ver te krijgen meer te beleggen. Ook is er een stop gezet op nieuwe beursgangen. Kapitaal dat naar nieuwe aandelen zou gaan, kan dan gestoken worden in bestaande fondsen.

De grootste Chinese handelshuizen laten ondertussen zien loyaal te zijn aan de regering. Zij hebben in totaal zo’n 120 miljard yuan toegezegd om de aandelen te ondersteunen.  Dit alles gaat gepaard met positieve berichten in Chinese staatsmedia die de maatregelen bejubelen. “Na de regen komen regenbogen”, kopte de People’s Daily afgelopen maandag.

Tot op heden hebben alle maatregelen nog maar weinig effect gehad. Persbureau Bloomberg vergelijkt de situatie met de Amerikaanse aandelenbeurzen in 1929. Op 24 oktober van dat jaar kwamen de vijf belangrijkste Amerikaanse handelshuizen bij elkaar om een bedrag toe te zeggen en de aandelencrash een halt toe te roepen. De daling werd maar kort gestopt. De volgende maandag verloor de Dow Jones 13 procent. Nog eens drie weken later stond de beurs maar liefst 34 procent lager.