Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Interview Zalm heeft goed excuses gemaakt, ABN mag van Dijsselbloem naar de beurs

De beursgang van ABN Amro is eindelijk aanstaande. Een vertrouwensbreuk vanwege de voorgenomen loonsverhoging van het bankbestuur lijkt gerepareerd en topman Gerrit Zalm heeft "goed" zijn excuses gemaakt. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem in gesprek met NU.nl.
Door NU.nl/Edo van der Goot

De bewindsman zal als enige aandeelhouder van de staatsbank het bedrijf aan de markt overdragen, met Zalm als bestuursvoorzitter. Een goede relatie en wederzijds vertrouwen tussen de twee mannen is dus essentieel.

Het kabinet besloot vrijdag dat de tijd rijp is voor een beursgang, nog voor eind dit jaar wordt ABN Amro in delen weer geprivatiseerd. In totaal werd er ruim 22 miljard euro in de bank gestoken, Dijsselbloem hoopt er in totaal 15 miljard voor terug te krijgen.

Even leek het erop dat de bank nog lange tijd moest boeten vanwege de verontwaardiging over een extra ton aan salaris voor zes bestuurders. Zalm, die zelf geen extra salaris kreeg, verdedigde de loonsverhoging. De politiek was hier in 2012 immers mee akkoord gegaan.

Maar er speelde meer. De bank moest bij een afdeling in Dubai het voltallige management ontslaan omdat de interne regels werden overtreden. Bovendien maakte toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zich zorgen over de transparantie van de nevenfuncties van de ABN-commissarissen. Ondertussen stapelden de Kamervragen over de geplaagde bank zich op.

"Voorlopig geen besluit over een beursgang", schreef Dijsselbloem op 27 maart aan de Tweede Kamer. Tot krap twee maanden later is de lucht geklaard, vindt de minister.

U zegt, de rust en het vertrouwen is in die twee maanden teruggekeerd. Maar was het vertrouwen dan helemaal weg door die voorgenomen loonsverhoging?

"Het vertrouwen in de financiële sector is natuurlijk sowieso geschaad vanwege het uitbreken van de financiële crisis. Het is een lang proces om dat vertrouwen weer terug te krijgen, die loonsverhoging heeft daar niet bij geholpen. Dat was echt een stap terug in het vertrouwensherstel.


Vertrouwensherstel tussen samenleving en politiek enerzijds en financiële sector anderzijds kan nu weer verder.
Minister Dijsselbloem

Maar afgezien van die loonsverhoging. De wijze waarop Gerrit Zalm daarover heeft gecommuniceerd en de wijze waarop hij zijn excuses heeft aangeboden, heeft een stukje van het vertrouwen weer teruggewonnen. Hij heeft echt gezegd dat hij die loonsverhoging verkeerd heeft ingeschat en een verkeerde beslissing heeft genomen.

Dat betekent dat het proces van vertrouwensherstel tussen de samenleving en de politiek enerzijds en de financiële sector anderzijds nu weer verder kan. Maar het proces is nog niet afgerond."

Zalm zei eerst dat het ging om een loonsverlaging en een maand later zei hij sorry. Is dat geloofwaardig?

"Dat vind ik wel, als mensen gemotiveerd hun excuses aanbieden. Hij heeft niet alleen sorry gezegd, maar ook uitgelegd waarom."

Is dat in samenspraak met u gegaan?

"Nee."

Het was geheel zijn eigen besluit?

"Je kunt wel aan mensen vragen hun excuses te maken, maar daarmee is de geloofwaardigheid van het excuus weg. Dus dat vraag ik niet. Excuses maak je zelf en motiveer je ook zelf. Dat heeft Zalm goed gedaan."

Heeft u ook vertrouwen in de topman Gerrit Zalm die de private bank ABN Amro gaat leiden?

"Zeker."

Een van de belangrijkste voorwaarden om ABN Amro weer naar de beurs te brengen, is dat de aandelenbeurs weer stabiel is. Maar onlangs waarschuwde u nog voor bubbels op de beurs.

"Je kunt nooit zeggen dat de aandelenbeurs stabiel is. Ik heb gezegd dat de financiële sector is versterkt en stabiel is.

In de financiële sector is natuurlijk veel gebeurd. Kijk naar de aandelenuitgifte om kapitaal aan te trekken. Er zit veel meer vermogen in Europese banken dan een paar jaar geleden. Veel meer.


Het tempo waarin we aandelen gaan plaatsen, passen we gewoon aan als er iets gebeurt op die beurs.
Minister Dijsselbloem

Van aandelenmarkten kan ik niet zeggen dat ze stabiel zullen zijn, sterker nog: er zijn altijd risico's op nieuwe bubbels. Daarom zeg ik ook: het tempo waarin we die aandelen gaan plaatsen de komende jaren, passen we gewoon aan als er iets gebeurt op die beurs.

Als er een inzinking komt, nemen we meer tijd. De sector is stabiel, van de beurs weet je dat niet. Die staat op dit moment wel hoog. Er is interesse in financiële aandelen, dat weten we omdat in andere landen ook delen van banken zijn geprivatiseerd."

Maar vindt u niet dat beurzen verontrustend hoog staan? DNB-president Klaas Knot zei ook voor zeepbelvorming te vrezen.

"Je moet altijd opletten dat als de beurs veel sneller stijgt dan de reële economie. Dan kan er sprake zijn van bubbelvorming. Dat risico is nu aanwezig.

Maar nogmaals: dat maakt in mijn beslissing om met de verkoop van ABN Amro te beginnen niet uit. Stel dat de beurs aan het einde van het jaar is ingestort, dan wordt ook de verkoop van de eerste aandelen uitgesteld."


Lees meer over:

ABN AMROJeroen DijsselbloemNUweekend

Aanbevolen artikelen