Het aantal zzp'ers in de zorg is sinds 2013 met ongeveer 40.000 toegenomen. Ongeveer 10 procent van alle werknemers in de zorg is nu zelfstandige zonder personeel.

Dat schrijft Trouw maandag op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel die de krant heeft opgevraagd. 

In 2018 staan 121.000 zzp'ers in de zorg ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat waren er in 2013 nog ongeveer 80.000. 

De toename van zelfstandigen in de zorg heeft meerdere redenen. De vrijheid om eigen tijd in te plannen, is voor veel jongere mensen belangrijk, zegt Lex Tabak van Solopartners, de brancheorganisatie voor zorgzelfstandigen. 

Mensen die al langer in de zorg werken worden vaak zzp'er, omdat ze dan minder papierwerk hoeven in te vullen. Zij zijn volgens Tabak ook de voornaamste veroorzaker van de stijging, zegt hij tegen de krant. 

De beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN zegt in Trouw te begrijpen dat mensen zzp'er willen zijn, maar denkt dat het belangrijk is dat er alsnog veel medewerkers vast in dienst komen bij zorginstellingen en ziekenhuizen. Om dat te bereiken, moeten werkgevers beter hun best doen om mensen aan zich te binden, volgens V&VN. 

Als het aantal zzp'ers blijft toenemen, krijgen de vaste werknemers het steeds zwaarder, denkt V&VN. Zzp'ers zouden volgens de organisatie namelijk minder zware diensten doen, zoals nachtdiensten. Daardoor moeten vaste werknemers dat vaker doen.