De financiële gevolgen van de door het kabinet geplande btw-verhoging lopen in veel branches in de tientallen miljoenen euro’s. Dat blijkt uit onderzoek van MKB-Nederland.

De koepelorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf heeft aangesloten brancheverenigingen gevraagd de gevolgen in kaart te brengen. Daaruit komt een concreet beeld naar voren van de financiële en personele gevolgen van de maatregel.

De kappersbranche bijvoorbeeld, lijdt 30 miljoen euro omzetverlies. Dat vertaalt zich volgens MKB-Nederland in 800 banen die verloren gaan.

Kappersfederatie ANKO vreest dat kappers vaker thuis of ambulant zullen gaan werken. Dat gaat ten koste van het aantal stage- en leerwerkplaatsen en bovendien zullen die activiteiten in het zwarte circuit verdwijnen.

Freelancers

Uitgeverijen lijden volgens het onderzoek 40 miljoen euro omzetschade en zien 150 fte verdwijnen, nog los van freelancers voor wie geen werk meer is. Voor bloemisten staat 24 miljoen omzet per jaar op het spel en voor de podiumkunsten 6 miljoen euro.

In de grensregio’s zijn de effecten nog sterker, zegt MKB-Nederland. Dat komt doordat consumenten daar makkelijk naar het buitenland kunnen uitwijken als diensten duurder worden.

De resultaten van het onderzoek zijn woensdag aangeboden aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën. MKB-Nederland hoopt dat de btw-verhoging van 6 naar 9 procent nog van tafel gaat.

Boodschappen

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hekelt de voorgenomen btw-verhoging al langer, en ziet in de studie bevestiging dat die maatregel ''er in de horeca in gaat hakken''. Een hoger tarief zou klandizie in grensregio's in de armen van Duitse en Belgische cafés en restaurants drijven.

Daarnaast worden de dagelijkse boodschappen duurder. Daardoor blijft er bij alle Nederlanders minder geld over voor eten en drinken buiten de deur, zo vreest KHN.