De linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA willen dat flexwerk veel duurder wordt gemaakt. De WW-premie die werkgevers moeten betalen zou vier keer zo hoog moeten worden bij flexcontracten. Met de extra premie kunnen de kosten voor vaste contracten dan weer omlaag, aldus de partijen. 

Ze komen met dit initiatief tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Tweede Kamerlid Bart van Kent van de SP wil het principe van de "vervuiler betaalt" laten gelden. "Bedrijven die echter de arbeidsmarkt vervuilen door misbruik te maken van flexwerk, komen er nog altijd mee weg. Ondernemers die zich wel fatsoenlijk gedragen, draaien daardoor op voor de kosten en worden hiermee dubbel benadeeld ten opzichte van hun concurrenten", aldus Van Kent.

De linkse partijen zeggen dat het aantal werknemers met een flexibel contract en zzp'ers sterk is toegenomen tot inmiddels 3 miljoen en dat zij gemiddeld ruim 40 procent minder verdienen dan mensen met een vast contract.

Volgens Zihni Özdil van GroenLinks is de oorzaak van de groei "gelegen in het feit dat flexwerk te goedkoop is ten opzichte van vast werk". PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wil dat een vast contract de norm is.