De retailagenda waarin verschillende partijen samenwerken om winkelleegstand tegen te gaan, wordt verlengd. Onder voorzitterschap van Marijke van Hees gaat een gezamenlijk team met ingang van 1 januari 2018, tot in ieder geval 2020, aan de slag met de vervolgagenda.

Gezamenlijk wordt er jaarlijks een half miljoen euro uitgetrokken door de betrokken partijen: de detailhandel, vastgoedsector, provincies, gemeenten en het ministerie van Economische Zaken.

"De wil om door te gaan met de retailagenda is bij alle partners groot", zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een persbericht.

"Belangrijk, want samenwerking is noodzakelijk voor de toekomst van de sector. Het winkelgedrag van consumenten verandert snel en ruim 2 miljoen vierkante meter winkelvloeroppervlak staat leeg."

Sinds de start van de landelijke retailagenda in 2015 zijn er 109 retaildeals gesloten. Hierbij zijn ruim honderdveertig gemeenten bij betrokken. In de afspraken staat welke winkelgebieden kansrijk zijn en welke dat niet zijn. Sommige panden krijgen als het nodig is een andere bestemming.