Het is nog te vroeg om de situatie rondom de ebola-epidemie stabiel te noemen, heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, woensdag gezegd. De komende zeven tot tien dagen zijn cruciaal om de uitbraak te beteugelen.

De nieuwste uitbraak werd op 1 augustus vastgesteld. Bij 112 mensen is sindsdien de ziekte geconstateerd en er zijn 75 mensen overleden, blijkt uit cijfers van het Congolese ministerie van Volksgezondheid. 

Hoewel er nu minder uitbraken plaatsvinden, is het nog te vroeg om te zeggen dat de situatie gestabiliseerd is, zegt de directeur-generaeal van de WHO. De ziekte kan zich nog steeds verspreiden en er zijn nog steeds gevaarzones waar de ziekte voorkomt.

De huidige uitbraak is de derde dit jaar. Bij eerdere uitbraken vielen minder doden dan nu. Wel werden veel hulp- en zorgverleners besmet.

Conflicten in het land maken het lastig de ziekte te bestrijden. Vluchtelingen verspreiden de ziekte en ook de hoge bevolkingsdichtheid en het drukke verkeer aan de grens met Oeganda maken bestrijding moeilijk.