Ebola is niet langer een noodsituatie van internationaal belang voor de volksgezondheid. Het virus komt nauwelijks meer voor in de landen Guinee, Liberia en Sierre Leone, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag.

Andere landen hoeven daarom geen negatief reisadvies meer uit te geven vanwege het ebola-virus. De drie West-Afrikaanse landen zijn allemaal ebola-vrij verklaard.

Alle beperkingen die als gevolg van ebola in de afgelopen jaren zijn opgelegd aan de handel en het personenverkeer met de zwaar getroffen landen, kunnen daarom worden opgeheven. Wel blijft het raadzaam waakzaam te blijven en de medische capaciteit om tegen ebola in actie te komen, op peil te houden.

De uitbraak heeft sinds december 2013 aan meer dan 11.000 mensen het leven gekost. Het was de ergste uitbraak van ebola tot nu toe.

Het WHO erkent dat er af en toe nieuwe gevallen opduiken, zoals vorige week in Guinee. Het gaat echter steeds om individuele gevallen die snel worden opgemerkt. Een nieuwe uitbraak is daarmee vrijwel uitgesloten.

Video: Hoe ebola het lichaam aanvalt

Hoe ebola het lichaam aanvalt
Hoe ebola het lichaam aanvalt