Ebola-uitbraak lijkt definitief voorbij in West-Afrika

De ebola-uitbraak in West-Afrika lijkt definitief voorbij nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag Liberia ebola-vrij heeft verklaard.

De afgelopen 42 dagen zijn er geen nieuwe gevallen geregistreerd en zijn alle ''kettingen van besmetting'' gestopt, meldt de organisatie.

Sierra Leone en Guinee waren eind vorig jaar al ebola-vrij verklaard. Omdat Liberia dat inmiddels ook is, betekent dat dat het virus niet meer wordt verspreid in West-Afrika. 

Volgens de WHO is het nog wel mogelijk dat het virus nog ergens kan gaan opduiken en waarschuwt dat het gevaar dus nog niet helemaal geweken is. De drie landen blijven kampen met een ''hoog risico'' op kleinere nieuwe uitbraken.

Genezen

Liberia werd vorig jaar in mei al ebola-vrij verklaard, maar het virus keerde twee keer terug in het land. Dat gebeurde zeer waarschijnlijk bij personen die in eerste instantie genezen waren verklaard, maar waarbij het virus later toch weer terugkeerde. 

"Als het virus op deze manier opduikt, is het geen onderdeel van de originele ebola-uitbraak", zegt het WHO. "De meeste patienten raken helemaal genezen van ebola, maar in sommige gevallen blijft het virus tot een jaar in het lichaam."

De ebola-uitbraak heeft sinds december 2013 aan meer dan 11.000 mensen het leven gekost. Het was de ergste uitbraak van ebola tot nu toe.

Video: Zo valt ebola het lichaam aan

Lees meer over:
Tip de redactie