De Karel Doorman, het marineschip dat hulpgoederen voor de strijd tegen ebola naar West-Afrika vervoert, is dinsdag aangekomen in Sierra Leone.

Dat heeft een woordvoerder van de marine laten weten.

Het schip vertrok op 12 december uit Vlissingen met onder meer 1.700 pallets rijst aan boord. De goederen zijn bestemd voor de zwaar door ebola getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. Onderweg pikte de Karel Doorman ook nog hulpgoederen op in het Franse la Rochelle en het Britse Gibraltar.

Vorige maand leverde het ook al hulp van negen EU-landen af in de drie landen. Dit keer vervoert de Karel Doorman vijftig voertuigen, waaronder ambulances en terreinwagens. Verder zijn meer dan veertig containers (met bijvoorbeeld bedden en beschermende kleding voor hulpverleners) aan boord.

Derde missie

Het marineschip keert volgende maand terug in Nederland. Een derde missie komt er voorlopig niet. Het schip moet namelijk nog worden afgebouwd. Dat zegt commandant Peter van den Berg.

''De Karel Doorman is nog niet af. Tijdens het afbouwen is besloten het schip in te zetten. Watersystemen en sensoren moeten bijvoorbeeld nog worden geïnstalleerd. Eind januari gaat het schip terug naar de bouwmeester. Die rondt het werk af en zal het schip in september 2015 afleveren aan de marine. Vanaf dan heet het de Zijner Majesteits Karel Doorman'', aldus Van den Berg.

Grootste schip

Het kabinet bood de Karel Doorman op 8 oktober aan voor de strijd tegen ebola. De Karel Doorman is het grootste schip van de Nederlandse marine. Het is een bijna 205 meter lang schip voor logistieke ondersteuning, met onder meer helikopterdecks, grote laadvloeren en logistieke middelen.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola