Het UMC Utrecht organiseert bijeenkomsten voor familieleden en andere naasten van personeel dat in het Calamiteitenhospitaal werkt.

Daar wordt momenteel een Nigeriaanse hulpverlener met ebola verpleegd. Dinsdag is er een bijeenkomst geweest waar 15 mensen op afkwamen, woensdagmiddag is er nog een bijeenkomst waar drie mensen verwacht worden.

Dat zegt een woordvoerder van het UMCU woensdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

De mensen die naar de informatiebijeenkomsten komen, zitten met vragen als "is mijn familielid of vriend of vriendin wel veilig als hij in het calamiteitenhospitaal werkt, terwijl er een ebolapatiënt is opgenomen".

Volgens de woordvoerder zijn het met name naasten van niet-medisch personeel die met vragen zitten. "Artsen of verpleegkundigen kunnen het zelf allemaal wel uitleggen, maar ook niet-medisch personeel, zoals mensen van de logistiek of schoonmakers komen in het calamiteitenhospitaal. Hun naasten willen weten of dat allemaal veilig is."

Van een deskundige krijgen ze te horen dat besmetting alleen mogelijk is bij rechtstreeks contact, en dat is er niet.

De Nigeriaan is zaterdag opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het UMCU. Het gaat om een militair van de Verenigde Naties Vredesmacht in Liberia (UNMIL), die een bijdrage levert aan de bestrijding van ebola door te zorgen dat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen. Het is de eerste keer dat een buitenlandse ebolapatiënt in Nederland wordt verpleegd.

In Utrecht wordt de man in strikte isolatie verpleegd door een team van artsen en verpleegkundigen die hiervoor zijn opgeleid en getraind.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola