Een Nigeriaanse hulpverlener met ebola is zaterdagmiddag iets voor 16.00 uur geland op luchthaven Schiphol. Hij wordt in Nederland behandeld in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Dat meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het gaat om een militair van de Verenigde Naties Vredesmacht in Liberia (UNMIL) die een bijdrage levert aan de bestrijding van ebola door te zorgen dat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.

Rond 16.45 uur kwam de patiënt aan bij het UMC in Utrecht. Daar wordt hij in strikte isolatie verpleegd door een team van artsen en verpleegkundigen die hiervoor zijn opgeleid en getraind. Het personeel gebruikt persoonlijke beschermingsmiddelen zodat zij de patiënt volledig beschermd en veilig kunnen verzorgen.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een buitenlandse ebolapatiënt hier wordt verpleegd. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Nederland gevraagd de man op te vangen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft zaterdag de Tweede Kamer daarover geïnformeerd.

De patiënt werd onder medische begeleiding geïsoleerd vervoerd met een speciaal vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Phoenix Air. Hij kwam op Schiphol aan op een afgezonderde locatie en werd daar opgevangen door medisch personeel in een speciaal ingerichte ambulance.

De patiënt komt niet in het openbare deel van de luchthaven en van het UMC Utrecht.

Video: ebolapatiënt geland op Schiphol

Waarom een Nigeriaanse ebolapatiënt naar Utrecht komt

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola