Nog niet toegelaten medicijnen tegen ebola worden binnenkort getest op patiënten in Guinee. Dat kondigde Artsen zonder Grenzen donderdag aan in het Zwitserse Genève.

Begin december zullen de eerste ebolapatiënten worden behandeld met medicijnen die de werkzame stoffen brincidofovir of favipiravir bevatten.

Ook zullen artsen technieken met bloed van genezen patiënten, waar antilichamen in zitten, uitproberen. De eerste resultaten van de experimenten worden in maart verwacht. Ongeveer honderd zieken zullen aan de tests meedoen.

Favipiravir is in Japan ontwikkeld als middel tegen griep. Het zal in zwaardere doses aan ebolapatiënten worden gegeven. Dit experiment wordt geleid door een Frans instituut in de ebolakliniek in Guéckédou. Brincidofovir komt uit de Verenigde Staten en is al bij de behandeling van enkele mensen met ebola gebruikt. De tests met dit middel staan onder leiding van de Universiteit van Oxford. Waar dat gebeurt, is nog niet bekend.

De behandelingen met bloed worden gedaan in de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Conakry en staan onder leiding van een Belgisch instituut.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola