In Nederland wordt een telefoonnummer geopend voor informatie over ebola. Dat kondigde minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdagmiddag aan in Brussel na overleg met haar collega's over de ebolacrisis.

Mensen thuis vragen zich bijvoorbeeld af wat er op hen afkomt en hoe ernstig het allemaal is, aldus Schippers. De informatielijn wordt verzorgd door het overheidsinstituut voor gezondheid RIVM. Schippers volgt het voorbeeld van haar Spaanse collega, die al een telefoonnummer instelde voor bezorgde burgers.

Schippers en haar Europese ambtgenoten toonden zich bereid tot samenwerking met de Verenigde Staten bij de eventuele evacuatie en repatriatie van medische hulpverleners die in een van de getroffen West-Afrikaanse landen ziek raken door het ebolavirus. Met die stap willen de bewindslieden de drempel verlagen voor belangstellenden om te gaan helpen.

In tegenstelling tot Groot-Brittannië en Frankrijk voelt Schippers er niets voor om reizigers uit ebolagebieden bij aankomst in Nederland te controleren op symptomen. Volgens haar biedt een dergelijke screening weinig meerwaarde.

Ook zijn er geen directe vluchten uit de crisisregio naar Nederland. Europa gaat wel bekijken hoe de vertrekcontroles (exitscreenings) in de getroffen landen verbeterd kunnen worden omdat er nu zwakke plekken zijn, aldus Schippers.

De minister benadrukte dat ''we ervoor moeten zorgen het hoofd koel te houden'' omdat de risico's in Europa beperkt zijn: ''Een crisis met de omvang van die in West-Afrika zie ik hier niet. We moeten niet panikeren.''

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola