Nog nooit zijn bij een uitbraak van ebola zoveel artsen en verpleegkundigen ziek geworden als nu. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. 

Meer dan 240 gezondheidswerkers zijn bij de uitbraak in West-Afrika besmet geraakt, van wie ruim de helft is overleden.

Volgens de WHO zijn door ebola prominente artsen overleden in Sierra Leone en Liberia. Daardoor zouden die landen nu niet alleen "beroofd" zijn van "ervaren en toegewijde medische zorg, maar ook van inspirerende nationale helden."

Het grote aantal besmette artsen en verplegers is te verklaren door een aantal factoren, aldus de WHO. "Onder deze factoren zijn tekorten aan beschermende middelen of verkeerd gebruik daarvan, veel te weinig medisch personeel voor een dergelijke grote uitbraak en het medeleven dat ertoe leidt dat medisch personeel veel meer uren doorbrengt op quarantaineafdelingen dan volgens de richtlijnen veilig is."

Verleden

In het verleden kwamen uitbraken van ebola vooral voor in afgelegen gebieden waar men bekend is met de ziekte. Daardoor was de keten van besmettingen volgens de WHO veel eenvoudiger te vinden en onderbreken.

"Deze uitbraak is anders. Zowel grote steden als landelijke gebieden zijn getroffen, waarmee het aantal gevallen waarin ongediagnostiseerde patiënten in contact komen met ziekenhuispersoneel enorm is toegenomen. Doktoren noch patiënten zijn bekend met de ziekte. Er heerst intense angst in hele dorpen en steden."

Bij de uitbraak van ebola in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone zijn in totaal meer dan 1400 doden gevallen.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola