Japan wil experimenteel middel tegen ebola leveren

Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag aangeboden een experimenteel medicijn tegen influenza te leveren om zo de uitbraak van ebola in West-Afrika tegen te gaan. 

Dat heeft kabinetssecretaris Yoshihide Suga gezegd.

Japan kan op elk moment de tabletten favipiravir, ontwikkeld door een dochterbedrijf van Fujifilm, leveren. Het medicijn is ontwikkeld om nieuwe en terugkerende influenza-virussen te behandelen. In maart werd het middel goedgekeurd door het Japanse ministerie van volksgezondheid.

Volgens woordvoerder van Fujifilm Takao Aoki zijn ebola- en influenzavirussen van hetzelfde type en theoretisch is de uitwerking van het medicijn dan ook hetzelfde. Bij testen in laboratoria op muizen is het geneesmiddel effectief gebleken.

Fujifilm heeft naar eigen zeggen voldoende favipiravir op voorraad voor twintigduizend patiënten. Het bedrijf is in gesprek met de Amerikaanse FDA - dat de veiligheid van medicijnen waarborgt - om het middel te onderwerpen aan klinische testen.

De uitbraak van ebola in West-Afrika heeft al aan 1.400 mensen het leven gekost. Vooralsnog is er geen geneesmiddel voorhanden. De WHO heeft eerder al gezegd te overwegen experimentele medicijnen in te zetten om de uitbraak een halt toe te roepen.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie