De Spaanse autoriteiten gaan een met ebola besmette arts behandelen met een experimenteel medicijn. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid maandag bekendgemaakt. 

Het medicijn werd geïmporteerd uit de Verenigde Staten, waar momenteel twee artsen met ZMapp worden behandeld.

De 75-jarige missionaris Miguel Pajares liep de ziekte op toen hij ebolapatiënten verzorgde in Liberia. Hierop werd hij overgevlogen naar Spanje, waar hij in quarantaine is geplaatst.

Ebola is erg besmettelijk en wordt overgedragen via lichaamsvocht. Er is nog geen medicijn of vaccin op de markt tegen het virus, maar de Amerikanen die ZMapp krijgen toegediend zeggen ervan op te knappen.

Nigeria heeft aangegeven ook interesse te hebben in het experimentele medicijn. Maandag overlegt de Wereldgezondheidsorganisatie over ethische kwesties rondom het toedienen van medicijnen waarvan niet wetenschappelijk bewezen is dat zij werken.

ZMapp is nog niet eerder getest op mensen, waardoor onderzoekers niet weten of het ebola werkelijk geneest en of het medicijn mogelijk schadelijke bijwerkingen heeft. 

De ebola-epidemie heeft inmiddels al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. De ziekte heeft zich verspreid over Sierra Leone, Guinee, Nigeria en Liberia.

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola