Youtube is in Europa goed voor ongeveer een kwart van het internetverkeer via vaste breedbandverbindingen.

Daarmee verbruikt de videosite van Google meer bandbreedte dan elke andere dienst, blijkt uit cijfers van breedbandonderzoeker Sandvine.

Youtube is goed voor 28,73 procent van het downloadverkeer en 7,12 procent van het uploadverkeer op piektijden, wanneer de Europese breedbandnetwerken het actiefst zijn.

In totaal verbruikt de site meer bandbreedte dan Bittorrent, dat volgt op een tweede plaats met 17,99 procent van het totaal. Bittorrent is goed voor bijna de helft (48,1 procent) van al het uploadverkeer.

Vorig jaar had Bittorrent nog een aandeel dat enkele procenten lager lag. Het filesharingprotocol lijkt te zijn gegroeid door de ondergang van eDonkey, dat niet meer in de lijst terug te vinden is.

Netflix

Onderaan de top vijf staan Facebook en Netflix, met respectievelijk 4,65 en 3,33 procent van het internetverkeer. Een jaar geleden kwam Netflix nog niet in de Europese lijst voor, omdat de dienst toen alleen nog in het Verenigd Koninkrijk en Ierland beschikbaar was. Inmiddels zijn daar ook de Scandinavische landen en Nederland aan toegevoegd.

In de VS verbruikt Netflix verreweg het meeste bandbreedte, met 28,18 procent. Samen met Youtube is de streamingdienst goed voor de helft van het totale downloadverkeer in het land op piektijden.

Op mobiel verbruikt HTTP-verkeer, bezoek aan websites via de browser, nog meer bandbreedte dan alle andere activiteiten, met 22,65 procent. Youtube is de grootste individuele dienst met 18,51 procent en Facebook is goed voor 11,8 procent. 

Bekijk een overzicht van de sites die de meeste bandbreedte verbruiken