Vanaf maandag gelden in Europa lagere maximumtarieven voor mobiel verbruik in een ander EU-land.

Europese consumenten kunnen daardoor lagere rekeningen verwachten voor sms’en, bellen en internetten in het buitenland. 

De prijzen die mobiele providers maximaal mogen vragen voor mobiele data, zijn per 1 juli met 36 procent gedaald. In vergelijking met 2007 gaat het volgens de Europese Commissie zelfs om een daling tot 91 procent. 

Zo wordt het voor Europeanen binnen Europa een stuk goedkoper om tijdens een reis bijvoorbeeld e-mails, kaarten en video’s te bekijken.  

Tarieven

Mobiele data opvragen en internetten kost voortaan maximaal 45 cent per megabyte. Vorig jaar was dat nog maximaal 70 cent. Zelf bellen kost vanaf juli niet meer dan 24 cent per minuut (vorig jaar 29 cent) en een sms’je mag nog maar 8 cent (vorig jaar 9 cent) kosten. Daar komt dan nog btw bovenop.

Providers kunnen natuurlijk ook lagere tarieven hanteren. Een aantal van hen biedt in de zomer dan ook vakantiebundels aan. 

Gunstig

Volgens vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes is het gunstig als mensen door de prijsverlagingen meer geld overhouden voor de zomer.

"Ze zijn goed voor zowel consumenten als bedrijven, omdat ze angst uit de markt halen en de markt laten groeien". Volgens de commissie wordt er tegenwoordig zeven keer meer geroamd dan in 2007.

Vorig jaar zijn de maximumtarieven al eens verlaagd en ook volgend jaar gaan de prijzen nog een stapje verder omlaag. 

Lees ook: Vijf dingen die je moet weten over roaming