De Tweede Kamer wil dat beltegoed minimaal een half jaar lang houdbaar blijft. Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet dit zo spoedig mogelijk regelen.

Dat schrijft het AD dinsdag.

De Consumentenbond heeft eerder een petitie aan de Kamer overhandigd, waarin de organisatie pleit voor beltegoed dat een jaar lang houdbaar is. D66, PvdA, PVV, CDA en SP steunen een nieuwe maatregel.

De Consumentenbond berekende dat elke Nederlander jaarlijks 96 euro weggooit aan ongebruikt beltegoed.  T-Mobile, Vodafone en KPN zouden hieraan gezamelijk 86 miljoen euro per maand verdienen.

Langer houdbaar

"Doordat maatschappijen hoge tarieven rekenen als abonnees buiten hun bundel bellen, kiezen veel mensen een duurder abonnement. Daardoor houden ze minuten over, die ze na een maand meteen kwijt zijn. Wie weleens een maand veel moet bellen, is de klos", legt Kees Verhoeven van D66 uit.

Ook PvdA, PVV, CDA en SP vinden dat het tegoed langer houdbaar moet blijven. De VVD vindt echter dat de overheid zich niet met de abonnementen moet bemoeien.

Vodafone liet vorige maand in een reactie aan NU.nl weten dat de discussie wat hen betreft deels tot het verleden behoort omdat de provider sinds kort nieuwe abonnementen hanteert. Bij de Red-abonnementen kan onbeperkt gebeld en gesms't worden en is er dus geen sprake meer van houdbaarheid van minuten.