AMSTERDAM - China voert haar omstreden nieuwe internetwetgeving door waarbij internetgebruikers hun echte naam moeten registeren. Door de nieuwe wetten is het niet meer mogelijk anoniem te surfen.

Dat meldt The China Morning Post.

Naast de registratie van de volledige naam, wordt ook een kopie van het identiteitsbewijs opgeslagen. Ook wordt het voor de overheid makkelijker om pagina's te verwijderen. Daarnaast worden de providers verplicht informatie over de herkomst te verschaffen.

De Chinese overheid zegt de wet in het leven geroepen te hebben om junkmail en spam effectiever aan te kunnen pakken, en om de gebruikers beter te kunnen beschermen.

Kritiek

Volgens bloggers is de wet bedoeld om de vaak vernietigende en anonieme kritiek op de communistische partij op internetblogs aan te pakken.

Ook wordt gevreesd dat corruptie minder vaak online wordt gemeld, omdat mensen dat niet meer anoniem kunnen doen.

Censuur

Chinese internetgebruikers hebben al jaren te maken met de uitgebreide censuur in het land.
Verschillende buitenlandse internetpagina's als Facebook, Twitter en YouTube worden door de overheid geblokkeerd.

Verder  is Apple vrijdag veroordeeld op het betalen van een schadevergoeding vanwege de inbreuk op auteursrechten, zo melden Chinese media Het concern moet nu acht Chinese schrijvers en twee bedrijven een vergoeding bieden.

Een rechtbank in Peking zou Apple een boete van in totaal 1 miljoen yuan (circa 125.000 euro) hebben opgelegd. De maker van de iPhone en de iPad zou copyrights van de schrijvers hebben geschonden door hun boeken in elektronische vorm aan te bieden in diverse apps.

Een woordvoerster van Apple gaf aan dat het bedrijf klachten over auteursrechten zeer serieus neemt. ''We proberen onze diensten continu te verbeteren, zodat we beter in staat zijn om rechten te beschermen'', stelde ze