AMSTERDAM - Bij een aanval door hackers op het Saudi-Arabische oliebedrijf Aramco zijn 30.000 computers getroffen. De Verenigde Staten wijzen Iraanse hackers aan als schuldigen.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta waarschuwt voor meer aanvallen. Volgens hem zouden deze zelfs kunnen uitlopen op een 'cyber Pearl Harbor', een verwijzing naar de Japanse aanval op een Amerikaanse haven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

CBS News schrijft dat de aanval werd uitgevoerd door het zogenaamde Shamoon-virus. De olieproductie bij Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, werd daardoor niet getroffen. Later werd ook een grote gasproducent geraakt door het Shamoon-virus.

"Het Shamoon-virus was waarschijnlijk de meest destructieve aanval ooit in de privésector", aldus Panetta. "Deze aanvallen tonen dat de dreiging van cyberaanvallen fors is verhoogd."

Mogelijk is het Shamoon-virus ontwikkeld als wraak voor het Stuxnet-virus, waarmee de Verengide Staten het Iraanse kernwapenprogramma aanvielen.