AMSTERDAM – 86 procent van de wereldbevolking heeft een mobiel telefoonabonnement afgesloten. In totaal gaat het om ruim zes miljard abonnementen.

Dat blijkt uit cijfers van de VN-organisatie ITU die donderdag zijn gepubliceerd.

Aan het einde van 2011 werden één miljard telefoonabonnementen in China geteld. India verwacht dit aantal aan het einde van 2012 te bereiken.

Meest geavanceerde ICT

De ITU deed ook onderzoek naar de landen met de meest geavanceerde ICT-ontwikkeling. Vorig jaar stond Nederland op de 7e plek van de lijst, dit jaar op 6. Zuid-Korea is opnieuw koploper. In de top tien staan acht landen uit Europa: naast Nederland zijn dat Zweden, Denemarken, IJsland, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

De top 5 is onveranderd. Nieuwe binnenkomer in de top 10 is Groot-Brittannië op 9. Japan staat op de 8e plek. In de top 30 staan alleen landen met hoge inkomens. De ICT blijft volgens de organisatie in ontwikkelingslanden ver achter bij die van de ontwikkelde landen.

Internet

Uit het rapport van ITU blijkt ook dat 2,3 miljard mensen toegang tot het internet hebben, bijna een derde van de wereldbevolking. Toch is er een sterke scheidslijn tussen rijke en arme landen zichtbaar.

In de welvarende landen heeft gemiddeld 70 procent van de bevolking toegang tot internet. In arme landen is dat slechts 24 procent van de bevolking. Van de Europese huishoudens had in 2011 gemiddeld 73 procent van de huishoudens toegang tot internet. In Nederland was dat zelfs 94 procent van de huishoudens.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen