AMSTERDAM - De echte liefhebber kijkt er al geruime tijd naar uit: vrijdag start ook in Nederland de verkoop van de iPhone5.

Bij de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam hadden zich vrijdagochtend honderden mensen verzameld voor de nieuwe iPhone5. De verkoop begon daar om 8.00 uur.

Vrijdag is in ons land de verkoop begonnen. Bij een winkel van Hi in de Kalverstraat in Amsterdam, die in de hoofdstad als eerste om 7.00 uur speciaal de deuren opende, stonden welgeteld zeven mensen. Daar worden de apparaten echter alleen met een abonnement verkocht.

Oberhausen

Eerder liep het in Duitsland, Japan, China, Amerika en Groot-Brittannië al storm bij de introductie van de nieuwe smartphone. Nederlanders die echt niet konden wachten, meldden zich vorige week al in Oberhausen (Duitsland).

Behalve in Amsterdam, gingen ook op locaties in Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen de deuren al om 7 uur open om de verkoop zo goed mogelijk te laten verlopen.

De iPhone5 heeft een groter scherm en is lichter en platter. De iPhone 5 met 16 GB opslag kost 659 euro, de prijs van een iPhone 5 met 32 GB is 759 euro en een opslag van 64 GB kost 859 euro.