LONDEN - Apple heeft woensdagavond de iPhone 5 gepresenteerd. De telefoon zal vanaf 28 september in Nederland te koop zijn.

Lees de hands-on van de iPhone 5

Qua uiterlijk heeft het toestel veel weg van de iPhone 4S, hoewel de achterkant en de zijkant er wel anders uit zien.

Het toestel is volledig gemaakt van glas en aluminium. Ook is de smartphone een stuk dunner geworden. De iPhone 5 is 7,6 millimeter dik. De telefoon is 20 procent lichter geworden en het gewicht komt nu uit op 112 gram.

De nieuwe iPhone is in zwart/antraciet en wit/zilver verkrijgbaar. De prijzen zijn hetzelfde als bij de huidige iPhone 4S. De prijzen van het huidige model worden verlaagd. Vanaf 21 september is het nieuwe toestel in onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar.

Nederland volgt 28 september.

4 inch scherm

De iPhone 5 is zoals verwacht groter dan de 4S. Het scherm is 4 inch. Ter vergelijking: het scherm van de iPhone 4s is 3,5 inch. De resolutie van het grotere Retinascherm komt uit op 1136x640 pixels.

De telefoon is dus alleen langer geworden en niet breder. Dat heeft Apple naar eigen zeggen gedaan omdat een bredere telefoon niet comfortabel in de hand zou liggen vanwege het beperkte bereik van de duim.

Door het grotere scherm is er een vijfde rij applicaties aan het thuisscherm toegevoegd.

Dunner

De telefoon kan een stuk dunner zijn dan zijn voorganger omdat de aanrakinggevoelige sensors verwerkt zijn in het scherm in plaats van op het scherm. Het scherm moet ook betere kijkhoeken hebben en zou minder last hebben van zonlicht.

De iPhone 5 is uitgerust met een A6-chip met twee keer snellere grafische prestaties. Bovendien is de processor bijna een kwart kleiner.

Wereldwijd 4G

Het nieuwe toestel ondersteunt ook LTE-netwerken. 4G zal beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Canada, Azië, Australië en Europa. In Europa gaat het onder meer om Vodafone, Tele2 en Deutsche Telekom (het moederbedrijf van T-Mobile).

4G staat in Nederland nog in de kinderschoenen en het is de vraag of deze netwerken ondersteund worden.

Camera

Ook de accu heeft een update gekregen waardoor de accuduur verlengd is in vergelijking met de iPhone 4s. Ook de camera is verbeterd en beschikt over 8 megapixels voor foto's van 3264 bij 2448 pixels.

Ook heeft Apple een aantal veranderingen doorgevoerd om de kwaliteit van foto's te verbeteren. Zo moet de camera beter presteren in donkere situaties, kunnen sneller foto's gemaakt worden en zouden gebruikers minder last moeten hebben van beweging.

De camera voelt in situaties met slechte belichting zelf aan dat de situatie niet ideaal is en voegt dan pixels samen om de beste kwaliteit te kunnen bieden. Ook ondersteunt de iPhone 5 panoramafoto's. Dat kan resulteren in een foto met een formaat tot 28 MB.

Tot slot is de stabilisatie bij het opnemen van video verbeterd en er kunnen foto's gemaakt worden tijdens het filmen. 

Ook de audiotechnologie van de smartphone is volgens Apple vooruit gegaan. Zo moet de geluidskwaliteit van telefoongesprekken beter zijn.

Nieuwe connector

Zoals verwacht is de poort aan de onderkant van de iPhone 5 aangepast. De connector had sinds 2003 hetzelfde formaat, maar is nu een stuk kleiner geworden. De nieuwe connector heet Lightning. De duurzaamheid zou omhoog gegaan zijn. Ook kan de stekker van bijvoorbeeld een oplader ondersteboven gebruikt worden. Voorheen kon de connector er slechts op een manier in.

De nieuwe poort betekent dat oude accessoires niet meer op de iPhone 5 passen. Apple heeft daarvoor een overzetstuk ontworpen waardoor het oude formaat connector toch te gebruiken is.

iOS 6

Naast de presentatie van een nieuwe iPhone, toonde Apple de definitieve versie van iOS 6. Zo gebruikt Apple in de nieuwe versie van het besturingssysteem kaarten van TomTom in plaats van Google Maps. In de nieuwe kaartenapp is ook navigatie beschikbaar.

De browser Safari beschikt in iOS 6 over een full screen-modus. De knoppen van de browser kunnen weggeklikt worden. Ook kan Safari gesynchroniseerd worden met een desktopversie. In dat geval worden ook recent geopende tabbladen onthouden. Die kunnen vervolgens op een iPhone geopend worden.

Qua ontwerp is iOS niet veranderd. Het systeem ziet er nog nagenoeg hetzelfde uit als zijn voorganger. iOS 6 is ook beschikbaar voor oudere iOS-toestellen.

Siri

Uiteraard is er in iOS 6 ook iets veranderd aan spraakbesturing Siri. De software werd voor het eerst in de iPhone 4S gebruikt. Onder meer sportstatistieken en informatie over films zijn toegevoegd aan Siri. Bovendien kunnen apps eenvoudig geopend worden via de spraakbesturing.

Naast films en sportuitslagen weet Siri volgens Apple ook meer over restaurants. Zo zijn prijzen, beoordelingen, het adres en het aantal vrije tafels in een keer te zien.

Facebook is vanaf nu geïntegreerd in Siri zodat via spraak updates verstuurd kunnen worden. Het sociale netwerk is in nog veel meer plaatsen in het systeem verwerkt.

Naast de iPhone presenteerde Apple nieuwe iPods, oordopjes en een nieuwe versie van iTunes.