AMSTERDAM - KPN en Vodafone gaan testen of het mogelijk is in de toekomst meer mobiele opstelpunten te delen om zo een betere dekking te garanderen en de netwerkkosten omlaag te krijgen.

Dat laten de providers vrijdagochtend weten.

Vanaf september dit jaar starten KPN en Vodafone een pilot. Vanaf dat moment zullen enkele maanden diverse mobiele opstelpunten en daaraan gerelateerde faciliteiten gedeeld worden.

Actieve netwerkapparatuur, zoals antennes, worden niet gedeeld en de providers beloven dat de twee netwerken technisch gescheiden blijven. De providers krijgen dus geen toegang tot elkaars telefoon-, sms- en internetverkeer.

Delen

Wat wel gedeeld wordt is bijvoorbeeld de ruimte van de opstelpunten, de airconditioning, de stroomvoorziening en de transmissie.

"Een mobiel opstelpunt is waar alles bij elkaar komt op locatie. Het gaat dus om een staalconstructie, airconditioning, stroomvoorziening, maar ook antennes", legt een woordvoerder van KPN uit. "De antennes worden niet gedeeld, maar alle andere voorzieningen wel."

Dekking

De providers hopen met de samenwerking een betere dekking te kunnen geven. Dit wordt bijvoorbeeld mogelijk als Vodafone een mobiel opstelpunt van KPN kan gebruiken in een gebied waar Vodafone weinig masten heeft.

Daarnaast moeten de kosten flink omlaag gaan omdat niet twee keer een verbinding hoeft te worden aangelegd en niet twee airco’s aan hoeven te staan. Dit is tevens goed voor het milieu, aldus de providers.

Resultaten

"Het uitgangspunt van de pilot is dat het kwaliteitsniveau voor klanten gelijk blijft of wordt verbeterd", stellen Vodafone en KPN in het gezamenlijke persbericht. "De pilot duurt enkele maanden, aan het einde van het jaar evalueren we de resultaten en wordt bekeken of er mogelijkheden zijn de samenwerking te continueren."

De bedrijven hebben de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en het Agentschap Telecom (AT) op de hoogte gesteld van de samenwerking.

De pilot betekent een uitbreiding van bestaande afspraken over het delen van mobiele opstelpunten, die aanbieders verplicht antennes van andere aanbieders in hun masten te plaatsen als daarvoor ruimte is.