AMSTERDAM - Bret Taylor, de CTO van Facebook, heeft bekend gemaakt later deze zomer het bedrijf te willen verlaten om een eigen onderneming op te zetten.  

Dat bericht All Things Digital vrijdag. Bret Taylor, sinds twee jaar CTO bij Facebook, is belast met zowel de platform- als de mobiele activiteiten van de sociale netwerksite.

Taylor is een van de meer zichtbare personen binnen de top van het bedrijf. Zo was hij aanwezig bij de Apple-conferentie eerder deze week en bij de Facebook-ontwikkelaarsconferentie die kortgeleden plaatsvond.

Oud-collega

Taylor, die eerder bij Google werkte, heeft niet gezegd wat voor soort onderneming hij van plan is te starten, maar aangegeven dat hij dit samen met oud-Google-collega Kevin Gibbs wil gaan doen.

"Ik ben altijd duidelijk geweest tegen Mark [Zuckerberg] dat ik uiteindelijk iets nieuws zou willen opzetten", zegt Taylor tegen de techsite. "We voelen dat het nu na de beursgang en het opstarten van enkele andere dingen het juiste moment voor mij is om dat te doen."

Beursgang

Taylors vertrek komt een maand na de moeizame beursgang van Facebook, die in eerste instantie 17 miljard dollar opbracht, waarna de aandelen van de sociale netwerksite stevig kelderden.

De Facebook-CTO heeft ervaring met het opzetten van nieuwe sites. Zo zette hij na zijn tijd bij Google Friendfiend op, dat in 2009 werd aangekocht door Facebook.