AMSTERDAM - Nederland is een nieuwe mobiele provider rijker. Bliep richt zich op jongeren en biedt alleen prepaidkaarten. Klanten kunnen onbeperkt sms'en en internetten voor 50 cent per dag.

Bliep moet een dienst worden van jongeren voor jongeren. De mensen achter de nieuwe provider zijn dan ook tussen de 12 en 17 jaar, zo stelt Bliep. Jochem Wieringa en Joost van der Plas vormen de directie van het bedrijf.

Het is mogelijk per dag een ander tegoed te kiezen. Voor 50 cent per dag (zo'n 15 euro per maand) wordt onbeperkt internet geboden en kan onbeperkt gesmst en gepingd worden. De kern is volgens Bliep dat het ook daadwerkelijk onbeperkt is zonder kleine lettertjes.

De belkosten en kosten voor een los toestel komen daar dan nog wel bij.

Snelheid

Zo wordt de snelheid niet na een bepaalde grens beperkt. De snelheden die Bliep biedt zijn 384 Kbps download en 64 Kbps upload. Vergelijkbaar met de andere providers is dat bijzonder langzaam.

Het is echter ook mogelijk om sneller internet af te nemen. Daarvoor moet 1 euro per dag betaald worden. Dan krijg de klant mobiel internet met een snelheid van 3,6 Mbps down en 1 Mbps up. Er wordt dan alleen ook een limiet van 2 GB per maand toegevoegd.

Bellen ondergeschikt

Wie de bundel uitschakelt blijft net als bij andere prepaidproviders wel bereikbaar. Het bellen uit de bundel kost 25 eurocent per minuut, waardoor duidelijk wordt dat sterk wordt gericht op internetgebruik en de aanbieding aantrekkelijk is voor gebruikers van bijvoorbeeld een tablet.

 ''Bellen is ondergeschikt. Daarvoor zijn de minuten. Je moet papa kunnen bellen bij een lekke band, maar het gaat om online zijn", zegt van der Plas.

T-Mobile

De provider heeft geen eigen netwerk en maakt voor het realiseren van de dienstverlening gebruik van het netwerk van T-Mobile. Een simkaart kost online één euro en geeft een euro beltegoed. In de winkel kost de kaart tien euro met ook weer tien euro beltegoed.

De Telegraaf Media Groep is een van de investeerders in het nieuwe bedrijf. TMG was al eerder met een 'virtuele provider' actief op het netwerk van T-Mobile met Hyves Mobile.