AMSTERDAM - Apple heeft alle verwijzingen naar 4G rond de nieuwe iPad in Australië en het Verenigd Koninkrijk verwijderd na ophef om de belofte van extra snel internet.

Dat berichten Australische en Britse media maandag.

In Australië werd Apple aangeklaagd door de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) omdat de nieuwe iPad alleen Amerikaanse 4G-netwerken ondersteunt. In Australië kan dus geen gebruik worden gemaakt van de extra snelle verbinding en volgens de ACCC is dat misleiding van consumenten.

Ook bijvoorbeeld Europese 4G-standaarden worden niet ondersteund.

Verwijzingen

Inmiddels wordt bij de aankoop van een iPad niet meer verwezen naar 4G. In Australië noemt Apple alleen nog 'very fast cellular networks' en in het Verenigd Koninkrijk worden de verbindingsmogelijkheden omschreven als 'fast mobile data networks'.

Opvallend is dat zelf de Amerikaanse en Canadese sites zijn aangepast. Daar wordt door heel veel providers wel 4G geleverd bij de iPad. Toch staat daar nu ook een meer omslachtige verwijzing naar het snellere netwerk.

Nederland

Verder zijn de websites in de Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Thailand, Singapore, Nieuw-Zeeland, Ierland, Hong Kong en Malaysia aangepast. Op de Nederlandse site wordt wel gewoon nog 4G vermeld.

Ook hier wordt de frequentie die op hele kleine schaal door providers wordt aangeboden niet ondersteund.

Of ook advertenties en verwijzingen bij winkels aangepast worden, is niet duidelijk. Eerder beloofde Apple al geld terug te geven aan consumenten die zich misleid voelen door de verwijzing naar 4G.