AMSTERDAM -  De antipiraterijwet ACTA is officieel voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. Dat maakte de Europese Commissie bekend.

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een verdrag dat piraterij en de handel op internet tegen moet gaan. Omdat de wet veel tegenstand oproept, zal het hoogste rechtsorgaan binnen de EU duidelijkheid geven over de regels.

Er wordt gevreesd voor een beperking van de vrijheid van het gebruik van internet. In meerdere Europese landen gingen gingen duizenden mensen de straat op om tegen het verdrag te protesteren.

Het Europees Hof bekijkt of ACTA in strijd is met fundamentele rechten in Europa zoals de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en het recht op bescherming.

Groot belang

"De mening van het Hof is van groot belang om te reageren op de grote bezorgdheid van mensen in heel Europa op de vraag of ACTA schadelijk is voor onze fundamentele rechten", zegt John Clancy, woordvoerder van EU-commissaris Karel de Gucht (Handel).

"We kijken nu uit naar de onafhankelijke verduidelijking van Europa's hoogste rechtbank over de rechtmatigheid van deze overeenkomst."

Na de behandeling door het Europees Hof zal het Europees Parlement een oordeel vellen over het verdrag. Het parlement is echter niet verplicht om op het oordeel te wachten en zou daarvoor al over de omstreden wet kunnen stemmen.