AMSTERDAM -  De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar drie grote telecomaanbieders in Groot-Brittannië. De bedrijven willen een joint venture voor mobiel betalen oprichten.

De commissie maakt zich zorgen dat de samenwerking tussen Vodafone, Telefónica SA, en Everything Everywere de opkomende NFC-markt meteen zal dmmineren waardoor kleinere aanbieders geen kans krijgen. Dat laat de instelling vrijdag in een persbericht weten. 

Everything Everywhere is een joint venture tussen France Telecom en Deutsche Telekom.

De vraag naar mobiel betalen is in Europa nog niet groot, maar heeft wel de interesse van onder meer Apple en Google. Google heeft in de Verenigde Staten al een mobiele betaaldienst, Google Wallet. De dienst zou dit jaar in Europa gelanceerd worden.

Vodafone, Telefónica SA, en Everything Everywhere hebben in al in juni 2011 een samenwerking aangekondigd zodat ze de grote bedrijven voor kunnen zijn.

Goedkeuring

Het project moest eigenlijk al in december 2011 van start gaan, maar de telecomaanbieders moeten wachten op goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

Volgens de bedrijven liepen de gesprekken met de Europese Commissie goed en ze zijn ervan overtuigd dat de deal uiteindelijk goedgekeurd zal worden, meldt The Wall Street Journal.

Concurrentie

"De commissie is voorstander van elk initiatief dat de veelbelovende mobile commerce-sector in Europa zal ontwikkelen en nieuwe innovatieve betaalmethodes en interactieve advertentie-ervaring naar de consument zal brengen", zegt de commissie in een verklaring.

"Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat er concurrerende diensten kunnen ontstaan op deze markt, zodat stimulansen om te innoveren blijven bestaan en klanten de beste mobile commerce-diensten tegen de beste prijs krijgen"

De Europese Commissie heeft tot 27 augustus om een definitieve beslissing te nemen over de joint venture.