SAN JOSE - Yahoo! heeft Facebook aangeklaagd wegens inbreuk op tien patenten. Het gaat onder meer om patenten van Yahoo op manieren om advertenties op internet te plaatsen, systemen voor privacy en messaging. 

Dat is maandag bekend geworden.

''De meeste technologie waarop Facebook is gebaseerd, is door Yahoo als eerste geïntroduceerd en met patenten beschermd'', aldus de zoekmachine. In feite zou ''het gehele sociale netwerk-model van Facebook'' gebaseerd zijn op technologieën die door Yahoo zijn gepatenteerd.

Teleurgesteld

Facebook zegt in een reactie dat Yahoo niet zijn best heeft gedaan om de zaak zonder tussenkomst van de rechter op te lossen. 

"We zijn teleurgesteld dat Yahoo, een oude zakenpartner van Facebook en een bedrijf dat sterk heeft geprofiteerd van de associatie met Facebook, heeft besloten om toevlucht te nemen tot rechtszaken", aldus een woordvoerder tegen de BBC.

Licenties

Yahoo heeft de afgelopen jaren de inkomsten zien teruglopen sinds rivalen als Facebook en Google zijn opgekomen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de afgelopen maand geprobeerd een overeenkomst met Facebook te sluiten wat betreft het betalen van licenties voor het gebruik van de gepatenteerde technieken.

Facebook zal later dit jaar naar de beurs gaan met een geschatte waarde van 100 miljard dollar. Een dergelijke rechtszaak kan deze waardering nog beïnvloeden. Volgens deskundigen is het zo dat bedrijven vlak voor hun beursgang vaker het onderwerp zijn van patentzaken.