AMSTERDAM - Hewlett-Packard komt binnenkort met een cloud computing-platform dat de concurrentie aan moet gaan met de clouddienst van Amazon.

Dat zegt Zorawar Singh, hoofd van HP's clouddivisie, in een interview met The New York Times.

Bij cloud computing staan data niet meer alleen op iemands pc of laptop, maar op servers die overal te raadplegen zijn.  

Het project, dat vergeleken met Amazon Web Services meer zakelijk georiënteerd zal zijn, wordt naar verwachting in mei gelanceerd.

Lagen

Volgens Singh zal HP’s clouddienst verder gaan dan Amazon met Web Services tot nu toe gegaan is. "We zijn niet alleen een cloud voor infrastructuur aan het bouwen”, zegt Singh. “Amazon is leider op dat gebied. We moeten een platform met verschillende lagen bouwen, met veel diensten van derden."

De eerste software-applicaties die beschikbaar zullen zijn als onderdeel van de cloud zullen zowel gestructureerde als ongestructureerde databases zijn, laat senior vice-president weten.

Winkel

Om ontwikkelaars naar zich toe te trekken zal het platform ondersteuning bieden voor de meest gebruikte programmeertalen zoals Ruby en Java. Ook krijgen klanten de beschikking tot een online winkel waar ze software kunnen huren of lenen voor gebruik in de cloud.

Tijd

Hewlett-Packard heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad wat betreft de verkopen. De nieuwe CEO Meg Whitman moet het bedrijf weer op de rails krijgen. Whitman zegt dat ze van HP weer een gezond bedrijf probeert te maken, maar dat zoiets tijd kost.

Bij de presentaties van de cijfers van het eerste kwartaal stelde de CEO dat het twee tot vijf jaar kan duren.