AMSTERDAM – Yahoo dreigt Facebook vlak voor de beursgang van het sociale netwerk aan te klagen als het niet snel licenties afneemt voor diverse patenten die in handen zijn van het internetbedrijf.

Dat laat een woordvoerder van Yahoo weten aan the New York Times.

Facebook zou inbreuk maken op tien tot twintig patenten. Om welke patenten het gaat en op welk deel van de website ze betrekking hebben, wil Yahoo niet zeggen. Ook blijft onduidelijk waarom Yahoo juist dit moment, zo vlak voor de beursgang van Facebook, gekozen heeft.

Diverse buitenlandse media noemen de timing ‘verdacht’. Yahoo zelf wil er alleen over kwijt dat het bedrijf een verantwoordelijkheid heeft naar de aandeelhouders en werknemers om het intellectueel eigendom te beschermen.

Rechtszaak

“We moeten wel van Facebook eisen dat ze licenties afnemen en zijn anders genoodzaakt om hen aan te klagen”, aldus de woordvoerder.

In een reactie aan Techcrunch laat Facebook weten dat het pas op de hoogte is gesteld van de situatie toen ook the New York Times ingelicht werd. “We hebben nog geen tijd gehad om de beweringen volledig te onderzoeken”, aldus een woordvoerder van het sociale netwerk.

Facebook zal later dit jaar naar de beurs gaan. De waarde van het bedrijf wordt momenteel geschat op zo’n 100 miljard dollar.