AMSTERDAM – Nederland wacht met het ondertekenen van ACTA tot het Europees Hof een oordeel gegeven heeft over het antipiraterijverdrag.

Dat schrijven minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Onder leiding van GroenLinks vroeg een Kamermeerderheid eerder deze maand om uitstel van het ondertekenen van ACTA. De partijen vrezen dat het verdrag, dat online piraterij moet tegengaan, in strijd is met Nederlandse wetgeving en grondrechten.

“Hoewel wij op het standpunt blijven staan dat ACTA in overeenstemming is met Nederlandse en Europese regelgeving, nemen wij vanzelfsprekend zorgvuldig nota van de veelal kritische vragen van de Kamer en van burgers”, aldus Verhagen en Teeven in de brief.

Europees Hof

Vorige week maakte de Europese Commissie bekend ACTA voor te leggen aan het Europees Hof. Deze instelling zal kijken of het verdrag in strijd is met Europese wetten en regels. Verhagen en Teeven hebben besloten deze beoordeling, die nog jaren op zich kan laten wachten, af te wachten.

“Gezien de lopende procedures zal het kabinet niet overgaan tot ondertekening totdat onomstotelijk vaststaat dat het verdrag in lijn is met de grondrechten.”

Ophef

De Europese Commissie tekende ACTA eerder al, maar het Europees Parlement moet nog over het verdrag oordelen. Naast Nederland hebben ook Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije ACTA (nog) niet ondertekend.

Er ontstond ophef over het verdrag omdat de onderhandelingen veelal achter gesloten deuren plaatsvonden. Critici vrezen een beperking in de vrijheid van informatie en de vrijheid van meningsuiting.