AMSTERDAM – Eén van de opgestapte CEO’s van Blackberry, Mike Lazaridis, was al jaren bezig met zijn vertrek en het voorbereiden van de nieuwe topman.

Dat laat Lazaridis weten in een interview met The Record.

Vorige week werd bekend dat de twee CEO’s van Research In Motion (RIM), het bedrijf achter Blackberry, hun functie als topman neerleggen. Lazaridis en Jim Balsillie blijven wel aan als lid van de raad van bestuur.

De nieuwe CEO, Thorsten Heins, wordt al vier jaar klaargestoomd voor zijn rol als de grote baas bij Blackberry. Het is niet zo dat Lazaridis vier jaar geleden al wist dat hij nu zou opstappen, maar hij en Balsillie waren zich er toen al van bewust dat ze iemand voor moesten bereiden hen op te volgen.

Slecht jaar

Het vertrek van de twee CEO’s volgt na een bijzonder slecht jaar voor Blackberry waarin de verkopen en de waarde van het bedrijf extreem teruglopen. Een jaar geleden was het bedrijf 75 procent meer waard dan nu het geval is.

Lazaridis stelt in het interview dat hij enorm trots is op Blackberry en dat de financiële cijfers nog steeds goed zijn.

Uit de eerste toespraak van Heins blijkt dat er niet veel zal veranderen bij Blackberry. Wel komt er een scherpere focus op consumenten. Ook worden er in de toekomst mogelijk licenties uitgegeven voor de software van het bedrijf.