AMSTERDAM - Een aantal Chinese telefoonfabrikanten heeft een alliantie gevormd om zo sterker te staan tegen mogelijke patentrechtszaken van Apple en Microsoft

De bedrijven Lenovo en ZTE slaan de handen ineen met TCL, Coolpad en Konka. Dat meldt Digitimes op basis van bronnen in Taiwan.

Door hun eigen patenten beschikbaar te stellen aan elkaar willen ze voorkomen dat de grote internationale bedrijven ze zullen aanklagen vanwege patentbreuk.

Grootste

In november bleek volgens cijfers van Strategy Analytics dat de Chinese markt in het derde kwartaal 24 miljoen smartphones had verscheept. Het heeft daarmee de rol van de Verenigde Staten overgenomen als grootste smartphonemarkt ter wereld.

Het trekt daardoor de aandacht van de grote internationale bedrijven. Die zullen hun positie op de markt willen versterken door hun patenten extra te beschermen. De Chinese fabrikanten zouden zich daarom voorbereiden op rechtszaken van onder meer Apple.

Patenten

Zo eist Microsoft dat het Chinese Huawei royalties betaalt voor zijn patenten en Nokia heeft een aantal fabrikanten aangeklaagd vanwege schending van patenten. Volgens de bronnen waarop Digitimes zich baseert zijn Huawei en ZTE echter niet helemaal weerloos. De bedrijven bezitten zelf ook patenten op het gebied van draadloze communicatie.