AMSTERDAM – Er bestaan nog vier virussen vergelijkbaar met computerworm Stuxnet, die tienduizenden computers in Iran besmette en gericht was tegen het nucleaire programma.

Dat stelt Kaspersky Lab na onderzoek tegenover Reuters.

Eind september werd bekend dat er in Iran 30.000 computers besmet waren met Stuxnet dat gericht was op het nucleaire programma van het land. Over het algemeen wordt aangenomen dat Israël en de Verenigde Staten achter de aanval zitten.

Kaspersky geeft geen duidelijkheid over wie er achter Stuxnet zit, maar stelt wel met zekerheid te kunnen zeggen dat er vier vergelijkbare virussen bestaan.

Eén daarvan, genaamd Duqu, is al opgedoken en is vooral bedoeld voor spionage en het vergaren van informatie over computersystemen zodat cyberaanvallen in de toekomst gemakkelijker uit te voeren zijn.

Platform

Costin Raiu, topman bij Kaspersky, stelt nu echter dat er nog drie varianten zijn. Het bedrijf heeft deze virussen niet fysiek aangetroffen, maar heeft wel bewijs voor het bestaan ervan. Zo is bekend dat Stuxnet en Duqu via codes naar elkaar zoeken op geïnfecteerde computers.

De wormen zoeken echter naar nog drie andere codes of sleutels.

De vijf virussen zijn volgens Raiu gemaakt via één platform dat Kaspersky heeft omgedoopt tot Tilded. Dit platform zou zo ontworpen zijn dat de basis van de virussen hetzelfde is, maar er gemakkelijk modules kunnen worden toegevoegd en verwijderd waardoor nieuwe wormen zo gemaakt zijn.

Volgens Kaspersky zijn de virussen veel geraffineerder dan verwacht en is het moeilijk computers er tegen te beveiligen omdat de bestanden dus gemakkelijk aangepast kunnen worden. Tilded zou al sinds in ieder geval 2007 bestaan.