AMSTERDAM - Indonesië dreigt Blackberry-fabrikant Research in Motion (RIM) met het platleggen van internetdiensten het bedrijf. De reden zou zijn dat RIM een datacentrum in Singapore gaat bouwen, in plaats van in Indonesië.

"Omdat RIM niet voldoende medewerking verleent, is het mogelijk dat we de BlackBerry Internet Service spoedig moeten blokkeren. BlackBerry zou hierna een dienst zijn zoals andere mobiele telefoons," zegt een woordvoerder van Het Indonesische Agentschap voor Regulering van Telecommunicatie BRTI tegen The Jakarta Post.

In september ging RIM akkoord met het plaatsen van een regionaal datacentrum of servers in Indonesië. Hoewel de overeenkomst niet aangaf waar het centrum gebouwd zou worden, vindt de overheid dat Indonesië de prioriteit heeft omdat de meeste Blackberrygebruikers in Zuidoost-Azie wonen.

Veiligheid

Volgens BRTI heeft het met veiligheid te maken dat het centrum in Indonesië gebouwd moet worden. Het land wil zelf controle uitvoeren op alle data die via BlackBerry's wordt verzonden en ontvangen. Nu wordt die data in Canada verwerkt, waar RIM’s hoofdkantoor zit.

"Met de situatie zoals deze nu is, waarschuwen we gebruikers voorzichtig te zijn met het gebruik van BlackBerry omdat we niet kunnen garanderen dat het versturen of ontvangen van gegevens veilig is," aldus het agentschap.

Verrast

RIM heeft laten weten verrast te zijn door BRTI’s opmerkingen in de media. In een officiële verklaring zegt het Canadese bedrijf dat het nauw samengewerkt heeft met de Indonesische autoriteiten en dat het niet op de hoogte is van specifieke nieuwe eisen.

Vorig jaar had Saudi-Arabië ook een verbod op de mail- en messengerdiensten van Blackberry afgekondigd omdat de veiligheidsdiensten de inhoud niet kunnen controleren.

Uiteindelijk zijn beide partijen overeengekomen een BlackBerry-server in Saudi-Arabië te plaatsen, zodat de regering de berichten van gebruikers kan controleren.