AMSTERDAM - Er moet ook een Europees onderzoek komen naar kartelvorming tussen mobiele telecomaanbieders. Dat stelt europarlementariër Judith Merkies (PvdA) vrijdag.

Merkies heeft de eurocommissarissen Almunia (Mededinging) en Kroes (Digitale Agenda) per brief gevraagd of de Europese Commissie informatie heeft over andere nationale prijskartels in de telecomsector. Het is de eerste keer dat er vanuit het Europees Parlement wordt aangedrongen op een onderzoek naar kartelvorming in de telecomsector.

Deze week viel de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) binnen bij de Nederlandse kantoren van T-Mobile, Vodafone en KPN. “Deze operatoren zijn allemaal actief in meerdere Europese landen, daarom lijkt het me nuttig dat de Europese Commissie ook een Europees onderzoek instelt”, zegt Merkies tegenover NUzakelijk.nl.

Gebrek

Er is volgens de parlementariër "een duidelijk gebrek" aan vrije concurrentie op de Europese telecommarkt. "Er komen Europese maximumtarieven voor spraak- en dataverkeer, maar het blijkt keer op keer dat aanbieders aan zo'n plafond blijven plakken. Dan werkt de markt niet goed", aldus Merkies.

Merkies heeft haar vragen, die ook zijn ondertekend door een Duitse europarlementariër, met spoed gesteld. Hierdoor zouden Almunia en Kroes binnen drie weken met hun antwoord moeten komen.

"Op dit moment wordt er onder meer gediscussieerd over één Europees roamingtarief en het afschaffen van het tariefplafond in 2016. Een kartelonderzoek kan een ander licht werpen op deze discussie", zegt Merkies.