AMSTERDAM - Samsung heeft de juridische strijd van Apple in Australië gewonnen. De Galaxy Tab 10.1 zal binnenkort verkocht worden.

De hoogste rechter van het land oordeelde donderdagavond, Nederlandse tijd dat het niet waarschijnlijk is dat Apple een eerder opgelegd tijdelijk verbod zou kunnen handhaven omdat er te weinig basis is voor een permanent verbod.

De strijd rondom patenten en het uiterlijk van de Galaxy Tab duurt in Australië al vier maanden. Apple begon met een rechtszaak tegen Samsung vanwege de gelijkenissen tussen de Galaxy Tab en de iPad.

Tijdelijk verbod

Een rechter legde aan de hand van de klachten van Apple een tijdelijk verbod op, omdat een lancering van de Galaxy Tab schade toe zou brengen aan Apple. Samsung ging in beroep en stelde dat de gevolgen voor Samsung niet goed afgewogen waren. De Galaxy Tab moest voor de kerst in de winkels liggen.

De federale rechtbank besloot het tijdelijke verkoopverbod op te heffen, maar enkele dagen later behandelde het hooggerechtshof een nieuw beroep van Apple en verlengde het verbod weer.

Opgeheven

Nu heeft de hoogste rechter in Australië bepaald dat Apple geen basis heeft voor een permanent verbod en het tijdelijke verbod dus ook per direct opgeheven moet worden. Samsung heeft al laten weten dat de Galaxy Tab binnen enkele dagen in het land te koop zal zijn.

Donderdag verloor Samsung nog een rechtszaak in Frankrijk waar het om een verbod op de iPhone 4s vroeg. Een Franse rechter vond de eis van Samsung onterecht en ongefundeerd. Apple mag de smartphone dus gewoon blijven verkopen.