AMSTERDAM – Bol.com lijkt zich voor te bereiden op de komst van grote internationale concurrenten als Amazon.com.

Dat schrijft Emerce dinsdag op basis van screenshots van een onderzoek dat Bol.com onder gebruikers heeft laten uitvoeren.

In het onderzoek wordt Amazon.nl specifiek als mogelijke concurrent genoemd en wordt de respondenten gevraagd bij welke winkel zij eerder zouden kopen gebaseerd op de verwachte prijs, het aanbod en de extra diensten.

Abonnement

Ook vraagt Bol.com de deelnemers aan het onderzoek wat het effect zou zijn van een abonnement waarbij een vast bedrag per jaar wordt betaald en de bezorgkosten per product vervolgens vervallen. Amazon heeft al een dergelijke dienst.

Bovendien wordt ook de dienst van Amazon waarbij klanten de producten zelf uit kluisjes kunnen ophalen gepeild bij de klanten van Bol.com.

Komst Amazon

In een reactie aan Emerce laat Bol.com-directeur Daniël Ropers weten dat ze niet zozeer bezig zijn met concurrentie, maar wel met de vraag wat voor de klanten het meest toevoegt. Waarom Amazon.nl specifiek genoemd wordt, is niet duidelijk.

“Het is in die zin ook onbelangrijk of en wanneer Amazon een Nederlands filliaal opent”, meent Ropers. De verwachting is dat Amazon in de tweede helft van 2012 naar Nederland komt. Het Europese hoofdkantoor heeft in ieder geval één vacature waarbij de beheersing van de Nederlandse taal een vereiste is.