UTRECHT - Datacenters voor internet zijn energieslurpers, maar er valt heel wat te besparen door duurzaam te koelen zonder gebruik te maken van koelmachines.

Volgens AgentschapNL, een onderdeel van het ministerie ven EL&I, kan het energieverbruik zo omlaag met 30 procent of meer.

Datacenters in ons land bedienen grote delen van Europa en de overheid wil dat Nederland een van de belangrijkste internetknooppunt blijft. Ze stimuleert technieken om de stroomrekening omlaag te brengen en het milieu te sparen.

Koelen

Het koelen vergt 30 tot 50 procent van het totale energieverbruik van een datacentrum. In Amsterdam komt nu al 10 procent van het elektriciteitsverbruik van datacenters. Internetbedrijf Facebook koos voor Zweden als vestigingsland omdat het daar gebruik kan maken van natuurlijke koude.

Volgens AgentschapNL moet dat ook in Nederland kunnen. Nieuwe technieken maken gebruik van koude buitenlucht, waterverdamping, koude uit de bodem of koude uit diepe plassen. Het agentschap brengt dit dinsdag in Zeist onder de aandacht tijdens een congres over datacenters.