AMSTERDAM - Het Duitse patentbedrijf IPCom is van plan om de verkoop van HTC-smartphones in Duitsland te verbieden.

Het bedrijf laat weten dat het verbod op de 3G-telefoons gebaseerd is op een beslissing van het gerechtshof in Mannheim in 2009. IPCom klaagde HTC toen aan wegens schending van haar patenten. Het gaat om schending van de zogenoemde Serie 100-patenten, die nodig zijn voor de werking van UMTS-telefoons.

Het gerechtshof besliste in het voordeel van IPCom waarna HTC in hoger beroep ging. Het Taiwanese bedrijf vindt dat het geen inbreuk heeft gemaakt op de patenten, die oorspronkelijk zijn verleend aan elektronicabedrijf Bosch, maar daarna door IPCom zijn overgenomen.

Winkels

De zaak zou maandag behandeld worden, maar HTC heeft het hoger beroep ingetrokken. "IPCom is nu van plan om het verbod zo snel mogelijk uit te voeren”, aldus het bedrijf in een verklaring. (pdf)

Het patentbedrijf zegt dat de beslissing van de rechter er toe zal leiden dat de HTC-smartphones uit de winkels worden gehaald tijdens de cruciale kerstperiode.

HTC bevestigt dat het hoger beroep is ingetrokken. In een verklaring zegt een woordvoerder dat het beroep overbodig is omdat de Duitse patentrechtbank eerder al vraagtekens zette bij de geldigheid van de patenten in kwestie.