AMSTERDAM - De Europese Commissie wil dat er bijna 9,2 miljard euro geïnvesteerd wordt in het massaal uitrollen van supersnelle breedbandinfrastructuur en -diensten in de gehele Europese Unie.

Dat meldt de Britse omroep BBC. Het plan is mede gericht op het stimuleren van toegang tot breedbandinternet op het platteland en in minder ontwikkelde gebieden in de EU.

De commissie heeft als doel dat alle Europeanen in 2013 toegang hebben tot internet. In 2020 moet bovendien iedereen toegang hebben tot internet met een snelheid van 30 Mbps en in ieder geval de helft van de huishoudens moet dan zelfs met 100 Mbps kunnen internetten.

Economie

Het uitvoerend orgaan van de EU zal het voorstel tot financiering woensdag voorleggen aan het Europees Parlement en de EU-Raad van Ministers. Zij moeten met het plan instemmen voordat het realiteit wordt.

"Europa heeft deze snelle breedbandnetwerken nodig zodat de economie in de toekomst meer concurrerend kan worden, en zo meer banen en welvaart kan creëren", zeggen bronnen bij de EU aan de BBC.

Projecten

Ten minste 7 miljard euro van de investeringen zou gaan naar de opbouw van de snelle breedbandnetwerken. De rest van het geld zou naar projecten gaan die kunnen bijdragen naar een Europese markt voor breedband-gebaseerde diensten zoals e-gezondheid, cyberveiligheid en energienetwerken.

Begin deze maand schreven verschillende media al dat de Europese Commissie providers met lichte dwang zal gaan aansporen om meer te investeren in een nieuwe generatie netwerken.