AMSTERDAM – De PC-markt blijft licht groeien. Dat is vooral te danken aan Asus en Lenovo die de enorm terugval van Acer compenseren. Marktleider HP groeit ook.

Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van 2011 van onderzoeksbureaus Gartner en IDC. De partijen zijn het niet volledig met elkaar eens, maar signaleren dezelfde trend.

Zo stelt IDC dat de PC-markt in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2010 gegroeid is met 3,6 procent. Gartner houdt het op 3,2 procent. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal verscheepte PC’s.

De groei van de totale markt is vooral te danken aan Lenovo (+36,1 procent volgens IDC en +25,2 procent volgens Gartner) en Asus (+30,2 procent volgens IDC en +18,5 volgens Gartner). Lenovo staat door de stijging op een tweede plek in de PC-markt. Een jaar geleden stond het bedrijf op de vierde plek.

De gegevens zijn afkomstig van het Gartner en IDC. - (c) NU.nl/Jelle Kamsma

HP

Hewlett-Packard (HP) blijft marktleider. Het bedrijf maakte onlangs bekend te overwegen de PC-afdeling af te stoten om een Brits softwarebedrijf over te nemen. Eind oktober wordt een definitief besluit genomen.

HP zag de verkopen met 5,3 procent toenemen, daar zijn beide onderzoeksbureaus het over eens.

Grote verliezer

Grote verliezer in de markt is Acer dat volgens IDC met 20,6 procent terugviel. Gartner neemt zelfs een daling van 23,3 procent waar. In totaal werden er in het derde kwartaal bijna 92 miljoen PC’s verscheept.