AMSTERDAM – Blackberrymaker RIM heeft geruchten dat het bedrijf de stekker uit de tablet Playbook zou hebben getrokken, fel van de hand gewezen.

Donderdag beweerden analisten dat de productie van de Playbook is stilgelegd. Een woordvoerder van Research In Motion (RIM) laat aan Reuters weten dat de uitspraken ‘pure fictie’ zijn.

“RIM blijft extreem toegewijd aan de tabletmarkt en de toekomst van QNX als het platform voor tablets”, aldus de woordvoerder. QNX is de software die op de Playbook staat en waar RIM volgend jaar ook Blackberry’s mee wil gaan uitrusten.

“Volgend jaar zullen we supersmartphones lanceren uitgerust met QNX.”

Meer tablets

Eerder liet de Marketing Manager Benelux bij RIM al tegenover NU.nl doorschemeren dat er in de toekomst mogelijk meer tablets van RIM verwacht kunnen worden. Ook het feit dat de woordvoerder in dit geval spreekt van toewijding aan ‘de tabletmarkt’ en ‘QNX als platform voor tablets’ wijst mogelijk op een uitbreiding van de productlijn.

Geruchten over een productiestop van de Playbook zijn ontstaan nadat bekend is geworden dat de verkoopcijfers tegenvallen. In het afgelopen kwartaal zijn slechts 200.000 exemplaren verkocht tegen een verwachting van 490.000 tablets.

Bij een fabrikant van onderdelen voor de Playbook zijn inmiddels ontslagen gevallen, maar een link met de verminderde productie van de tablet van RIM werd niet bevestigd.

Touchpad en Fire

In Amerikaanse media wordt de Playbook vergeleken met de Touchpad van HP. Het bedrijf maakte onlangs bekend niet door te gaan met de productie van de tablet. Ook werd de Playbook meteen vergeleken met de aangekondigde tablet Fire van Amazon.

Die tablet heeft net als de Playbook een 7-inch scherm en beschikt bovendien over veel exclusieve content van Amazon zoals digitale boeken. Daarnaast kost het apparaat slechts 199 dollar. Wel is de Fire van Amazon voorlopig alleen in de VS verkrijgbaar.