AMSTERDAM - Vanaf volgend jaar moet het mogelijk zijn in elke Europese webshop te betalen met een Nederlandse betaalpas dankzij Mybank, een soort iDeal voor Europa.

De European Banking Association (EBA) begint in mei met een proefversie, zei een woordvoerder van de EBA dinsdag.

De nieuwe pan-Europese online betaalmethode wordt ontwikkeld door EBA Clearing, waarbij 67 Europese banken zijn aangesloten, waaronder de grote Nederlandse banken.

Het nieuwe systeem wordt gebaseerd op dezelfde voorwaarden als de Single European Payment Area (SEPA). Onder SEPA kan met een pinpas in elke Europese winkel worden betaald. Dat moet nu dus ook mogelijk worden met online betalingen.

Mybank

Het systeem gaat ongeveer werken zoals het Nederlandse iDeal. Naast de mogelijkheid tot betalen met creditcard of Paypal, komt er een knop met Mybank in elke webshop. Wordt deze methode gekozen, dan wordt de consument naar een beveiligde website geleid van de eigen bank.

Hierdoor worden geen bankgegevens verstrekt aan de webshop zelf.

Bereik

Verschillende webwinkelorganisaties, waaronder Thuiswinkel.org, hebben vorige week samen met grote Europese online winkels zoals Pixmania aan tafel gezeten bij EBA Clearing.

"De EBA vertelde ons dat er nu in ieder geval 29 banken de intentie hebben om het systeem te gaan gebruiken", vertelt Jaap Schokkenkamp van Thuiswinkel.org. "Wij hopen echter dat alle consumentenbanken gaan instappen zodat het bereik veel groter wordt."

Voordeel voor winkels is de beschikbaarheid van een veel grotere afzetmarkt. "Wehkamp.nl kan dan bijvoorbeeld veel makkelijker leveren aan Polen en Duitsers", zegt Schokkenkamp. "Voor consumenten wordt betalen over de digitale grens veiliger. Bovendien hebben zij meer keus waardoor de prijzen wellicht dalen."