AMSTERDAM – Sony heeft officieel de tabletmarkt betreden met de lancering van de Sony Tablet S en opvouwbare Sony Tablet P.

De tablets waren eerder al aangekondigd, maar werden woensdag op elektronicabeurs IFA

gepresenteerd

en gelanceerd. De apparaten draaien op Android Honeycomb van Google.

De S is vanaf september verkrijgbaar in Europa. Op de P moeten Europese consumenten nog wat langer wachten. Deze zal in november op de markt verschijnen.

Asymmetrisch

De Sony S is een tablet zoals we deze kennen van bijvoorbeeld Apple en Samsung. Het apparaat heeft een 9,4-inch scherm, weegt net iets meer dan 600 gram en is verkrijgbaar in een Wifi- en 3G-versie. Bijzonder is echter de achterkant van het apparaat.

De tablet heeft een asymmetrisch ontwerp met een soort gebogen achterkant waardoor de S gemakkelijk in de hand moet liggen en vooral langer comfortabel te gebruiken is. Het zwaartepunt is door het bijzondere ontwerp verplaatst.

USB en kaartlezer

Verder is de S uitgerust met NVIDIA Tegra 2-processor en heeft Sony twee camera’s aan het apparaat toegevoegd. Ook zijn een USB-poort en SD-kaartlezer aanwezig. Dat is bij de iPad en Galaxy Tab niet het geval.

Opbouwbare P

De P wijkt nog meer af van de huidige concurrentie. De tablet is opbouwbaar en Sony richt het apparaat dan ook vooral op gebruik onderweg. Huidige tablets worden overwegend thuis en op kantoor gebruikt.

De Sony P is met 372 gram een stuk lichter dan de S, maar heeft dezelfde processor en twee 5,5-inch schermen. Opgevouwen meet de tablet 79x180x26 millimeter. Ook de P heeft een USB-poort en kaartlezer.

Twee schermen

De twee schermen kunnen volgen Sony bijvoorbeeld gebruikt worden om op één scherm een video te bekijken en het andere scherm als afstandsbediening te gebruiken. Ook kan het ene scherm als leesscherm worden ingesteld terwijl het ander als toetsenbord dient.

De displays zijn ook samen te voegen tot één scherm.

Extra diensten

Sony heeft de tablets ook uitgerust met een PlayStation-certificaat waardoor originele PlayStation-spellen te spelen zijn. Ook is er een verbinding met Personal Space, de gratis clouddienst van Sony. Vanaf eind 2011 zal bovendien Music Unlimited beschikbaar zijn, een streaming muziekdienst.

De Sony S is verkrijgbaar in drie uitvoeringen. De 16GB Wifi-versie kost 479 euro, de 32GB Wifi-versie 579 euro en de 3G-versie met 16GB 599 euro. De Sony P is alleen verkrijgbaar met 3G en 4GB geheugen en kost 599 euro.